Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2006

Read 'n' Read...keep reading...


Οταν πρωτοαρχισα να διαβαζω βιβλια στα αγγλικα, οταν ηρθα στο νησι, τα παρατησα γρηγορα. Βεβαια επιασα κατι βιβλια οπως "The god of small things", που εχει αρκετα "περιεργη" και δυσκολη αγγλικη, με ιδιωματισμους της συγγραφεως και δικα της μικρα τεχνασματα για να περιγραψει αυτο που ηθελε. Δεν καταλαβα και πολλα, το αφησα και πηρα τη μεταφραση. Προσπαθησα να διαβασω Οσκαρ Ουαιλντ (ειχε μια ωραια ταινια προχθες, θα επανελθω) και συγκεκριμενα "Το πορτραιτο του Ντοριαν Γκρευ". Αυτο με δυσκολεψε περισσοτερο. Δεν διαβασα μεταφραση, ειπα θα περιμενω, θα δουλεψω τη γλωσσα και θα το ξαναπιασω.

Μετα απο λιγο καιρο μπορουσα να διαβασω καλυτερα. Πηρα μερικα πιο "βατα" βιβλια, τουλαχιστον ως προς την αγγλικη γλωσσα. Διαβασα το "1984" και μου αρεσε πολυ, διαβασα Fielding και Hornby και διαφορους αλλους ευκολους συγγραφεις. Παρ'ολα αυτα παρατηρησα οτι οποτε ειχα καποια αγνωστη λεξη απλα την προσπερνουσα. Την εψαχνα στο λεξικο μονο εαν δεν μπορουσα να καταλαβω απο τα συμφραζομενα με τιποτα και δυσκολευομουν να παω παρακατω. Φετος ομως συνειδητοποιω οτι θελω να ξερω ολες τις λεξεις. Θελω να καταλαβαινω τα παντα.

Εχω λοιπον ενα μολυβακι και υπογραμμιζω. Βεβαια δεν σηκωνομαι καθε τρεις και λιγο να δω σε λεξικο (στο pc κιολας, που ειναι ακομα πιο ευκολο) γιατι θα μου την σπαει αφανταστα. Χρησιμοποιω δυο σελιδοδεικτες, βαζω τον πρωτο εκει που αρχιζει το κομματι με τις αγνωστες λεξεις και το δευτερο εκει που σταματω καθε μερα. Ο πρωτος σελιδοδεικτης ειναι ενας απλος χαρτινος που απεικονιζει ενα παιδακι να διαβαζει, ο δευτερος ειναι ενας μικρος καταλογος με ρουχα O'neill, βαρεθηκα να σηκωθω να βρω αλλον ενα βραδυ και εβαλα τον καταλογο...

6 Comments:

Blogger enteka said...

ωραίο κείμενο
το 1984 ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα στα αγγλικά!
:)

9/6/06  
Blogger eparxiakosaloni said...

μακαρι να ειχα και γω την υπομονη σου και την επιμονη σου

καλημερα και καλο τριημερο

10/6/06  
Blogger Mike and Life said...

Ωραίο blog!
Το πρώτο μου βιβλίο ήταν το Animal Farm του George Orwell και έπειτα το 1984.
Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος (ή μήπως ο χρόνος είναι δικαιολογία) και σίγουρα ούτε υπομονή (συμφωνώ με το επαρχιακο σαλόνι) για βιβλία.
Τα αγγλικά βιβλία είναι αρκετά δύσκολα για μένα ακόμα.

10/6/06  
Blogger The wise Aineolach said...

εντεκα: ευχαριστω, εμενα απο τα πρωτα οπως καταλαβες κι απο το ποστ. Και μου αρεσε παρα πολυ :)

επαρχιακοσαλονι: γενικα εχω κι απο τα 2 σε μεγαλες ποσοτητες, μερικες φορες δεν θα επρεπε, νομιζω πως με πιανουν κοροιδο ειδικα με την υπομονη. Οσον αφορα τα βιβλια μου αρεσουν παρα πολυ οποτε οταν κατι σε ευχαριστει...

καλημερα και καλο τριημερο και σε σενα :)

mike: σ'ευχαριστω, θελω να διαβασω και το animal farm, ειναι στη λιστα μου. Ο χρονος...ναι δεν υπαρχει απλα ειναι και θεμα επιλογων ή προτεραιοτητων, πχ προτιμω να διαβασω 5 σελιδες καθε βραδυ και να κοιμηθω μιση ωρα λιγοτερο παρα να μη διαβασω καθολου :)

10/6/06  
Blogger Haris said...

Τι μου θύμισες...
Και εγώ όταν είχα πάει στην Ιταλία για σπουδές τα ίδια ακριβώς σκεφτόμουν...
Στο τέλος έφτασα να ξέρω περισσότερα και από τους Ιταλούς και να τους συστήνω βιβλία για να διαβάζουν...!
Να περνάς καλά!

14/6/06  
Blogger The wise Aineolach said...

Hari ειναι ωραια να μπορεις να διαβαζεις στην αυθεντικη γλωσσα και οχι απο μεταφραση, οπως και να το κανουμε ειναι πιο ατοφιο.

Κι εσυ να περνας καλα :)

14/6/06  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home